Vinarska 5

28 listopada 2006


To nasze jedzonko w wersji ostatecznej :)
Widac od brzegu: widelczyki, koreczki, ptasie mleczko Wedla, chleb ze smalcem, salatka jarzynowa, pierniki torunskie, pierogi ruskie - a potem sie powtarza w roznej kolejnosci:)
A jak robilismy pierogi w naszym akademiku i moim pokoiku widac ponizej:)
Wałkuję sobie :)
Dorota i kuleczki :)
Ula zagniata pierożki:)
No i czas na gotowanie...
91 pierogów!!!!
Teraz czekaja na podsmazenie by nabrac kolorów...tak czy inaczej niektorzy nie czekali na wersje ostateczna i przetestowali je przed prezentacja:)

Wierze, ze teraz bedziecie wiedzieli jak zrobic pierogi:)
Farsz: ok 1 kg sera bialego, tyle samo ziemniakow (ugotowanych) - choc ja wole przewage sera, wiec ziemniakow dodaje mniej; 3 spore cebulki - podsmarzone do jasnego brazu - ale nie spalone!. Ziemniaki rozgniesc i wszystko zmieszac by tworzylo jednolita mase. Doprawic sola i pieprzem.
Ciasto: niecaly kg maki, 1 jajko surowe rozbełtane w ok 0,5 litra ciepłej wody. Wode z jajkiem wlac w usypany kopiec z maki i wyrobic lapkami ciasto.
Ciasto rozwalkowac, wykrawac koleczka.
Pierogi gotowac w osolonej wodzie - za kazdym razem dodawac soli. Zamieszac je chwile po wrzuceniu by nie przykleily sie do garnka. Jak wyplyna dac im na oko 1min i je wyciagac:)
Smacznego. A